Tudomány

 • cikk kép
  Leukémia elleni szert fejlesztettek ki magyar tudósok

  Idén kezdik meg annak, a magyar kutatók által fejlesztett, gyógyszerjelölt molekulának a klinikai vizsgálatait, amelytől a humán leukémia kezelésében várnak eredményeket.

 • cikk kép
  Milyen madár énekel éppen?

  Veszprém - A magyar Madártani Egyesület és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület által kifejlesztett mobiltelefonos alkalmazással megtudhatjuk, milyen madár csiripel a környezetünkben.

 • cikk kép
  Újabb bizonyítékot találtak arra, hogy nem különbözik a férfi- és a női agy

  Az emberi agy amigdala nevű régiójáról szóló tanulmányokat elemezték amerikai kutatók, akik azt találták, hogy ennek a szervnek a nagysága sem különbözik számottevően a férfi és a női agyban, ezzel újabb bizonyítékát adták annak, hogy az emberi agynak nincsenek nemhez kötött különbségei.

 • cikk kép
  Félmillió kő kerülget minket

  Egy aszteroida suhant el mellettünk hétfőn és mi észre sem vettük. A tudósok is csak szombat óta tudnak a létezéséről. Nagyjából 190 ezer kilométerre volt tőlünk, ami soknak tűnik, de valójában igen közelinek számít. Alig több, mint száz évvel ezelőtt, már megtörtént a baj Szibériában. Megtörténhet újra.

 • cikk kép
  Miért jobbkezes a legtöbb ember?

  A legtöbb főemlős faj példányai egyenlő arányban jobb- vagy balkezesek, ellentétben az emberekkel, akiknek a 90%-a jobbkezes - írja a 24.hu.

 • cikk kép
  Miért olyan csendes minden, amikor havazik?

  A tudományt hívtuk segítségül a különleges jelenség megmagyarázására -írja a 24.hu.

 • cikk kép
  A szilícium lehet a Föld belső magjának hiányzó összetevője

  Japán kutatók úgy vélik, sikerült azonosítaniuk a Föld belső magjának "hiányzó összetevőjét", amely szerintük nagy valószínűséggel szilícium.

 • cikk kép
  A zaj és a légszennyezettség lehet a demencia egyik kiváltója

  A legfrissebb kutatások szerint azon embereknél, akik forgalmas utak közelében élnek, nagyobb esély van a demencia kialakulására.

 • cikk kép
  Pokoli körülmények lesznek a Föld körül, ha nem teszünk valamit

  Az űrszemét egyes elméletek szerint nemsokára ellehetetleníti az űrutazást. Becslések szerint többmillió apró darab kering szédületes sebességgel a Föld körül. Valamit tenni kell, de vajon mit? Elmondjuk, és egyben megígérjük, ez izgalmasabb, mint a földi szemétszállítás.

 • cikk kép
  A jövő évtől a pilótákhoz hasonló vizsgát kell tenni egyes drónokhoz

  A tervek szerint a jövő évtől szabályoznák az úgynevezett drónok reptetését. Egyes esetekben a pilótákhoz hasonló vizsgára lenne szükség. A repülőszerkezetet egyre több helyen használják.

 • cikk kép
  A váll és a csípő fájdalma "az evolúció hibája"

  A váll és a csípő gyakori fájdalma "az evolúció hibája" az Oxfordi Egyetem tudósai szerint - írta a BBC News.

 • cikk kép
  Melegrekord a hideg Arktiszon

  Az Északi-sarkvidék állapotát a tudósok folyamatosan monitorozzák. Az amerikai Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) megjelentetett jelentése igazolja mindazok véleményét, akik a klímaváltozás hatását aggasztónak ítélik meg.

 • cikk kép
  Karácsonykor könnyebben lehetünk környezettudatosak

  Senkinek sem lehet célja a szeretet ünnepének szépségét és fontosságát kisebbíteni. Pont ezért, egy kis ügyességgel úgy ünnepelhetünk, hogy közben nem rovunk többletterhet környezetünkre, amivel még jobb érzéssel tudhatjuk magunk mögött az óesztendőt.

 • cikk kép
  A magzatvíz visszafordíthatja a csontok öregedését

  A magzatvízben lévő őssejtek újjáéleszthetik az öregedő és gyenge csontokat - állítják brit kutatók, akik szerint felfedezésük segíthet genetikai betegséggel született gyerekeken, idős embereken és űrhajósokon is.

 • cikk kép
  Iharkút: dinoszaurusztojások a csontvázak között

  Veszprém - A legősibb dinoszauruszfajok, teknősök vagy akár az emlősök közvetlen elődeinek maradványai kerültek elő az MTA Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoport által a közelmúltban felfedezett, új, triász időszaki ősgerinces-lelőhelyen.

 • cikk kép
  Nyomtatott híd egy tó felett

  A spanyolországi Alcobendas településen átadták a világ első 3D-s nyomtatási technológiával készült gyalogoshídját.

 • cikk kép
  Még mindig gyenge jelszavakat használunk!

  Egy friss kutatás alapján folyton ugyanazokkal a kulcsokkal próbáljuk védeni fiókjainkat.

 • cikk kép
  A cukiságok videóinak befellegzett!

  Megnyitotta hivatalos animáltképes oldalát a NASA.

 • cikk kép
  Halálos lehet az agyhártyagyulladás: mutatjuk a tüneteket!

  Azonnal menjünk orvoshoz, illetve vigye orvoshoz a gyermekét a szülő, ha az alábbi tünetek közül egy is jelentkezik, tanácsolta Vándorfi Győző veszprémi belgyógyász főorvos, akit annak kapcsán kérdeztünk meg, hogy egy budapesti gimnáziumban belehalt az agyhártyagyulladásba egy diák, egy másik pedig megbetegedett.

 • cikk kép
  Négy év múlva irány a Mars!

  Akár 2020-ban eljuthatunk a Marsra. Soha nem jártunk még olyan közel egy Mars-expedícióhoz, mint most. Évek óta kutatjuk a bolygót, de még mindig nem tudjuk biztosan, van-e élet a bolygón.

Részletes műsorMűsorok betöltése...